Proiecte SAUC

Focus on mobile P.O.C.U.S.

Proiect finanțat integral de Danone Nutricia România
Image
Focus on mobile P.O.C.U.S. este un proiect ce urmărește implementarea în maternități a dispozitivelor portabile de ultrasonografie, de ultimă generație, pentru a da posibilitatea neonatologilor să se perfecționeze în efectuarea POCUS. De asemenea implementarea proiectului va fi însoțită de o parte teoretică susținută de medici cu experiență în domeniul ultrasonografiei.
Ultrasonografia la patul bolnavului (POCUS) se referă la utilizarea imaginilor portabile obținute de clinicianul curant în scopuri de diagnosticare, terapeutice și procedurale. POCUS poate fi considerat o extensie a examenului fizic, dar nu un substitut pentru imagistica de diagnostic. Utilizarea POCUS în situații de urgență poate salva viața în terapia intensivă neonatală (TINN) dacă este efectuată prompt pentru tamponada cardiacă, revărsate pleurale, pneumotorax etc., cu potențialul de a îmbunătăți calitatea îngrijirii și de a îmbunătăți rezultatele. În ultimele 2 decenii, POCUS a câștigat o acceptare semnificativă în practică în multe părți ale lumii și în multe subspecialități.
Ecografia la patul bolnavului (POCUS) este un instrument clinic emergent în unitatea de terapie intensivă neonatală (INN). Literatura recentă care descrie utilizarea POCUS pentru diverse aplicații în TINN a suscitat un interes crescut în rândul neonatologilor.
Experiența cu POCUS în TINN este în creștere. Dovezile actuale susțin utilizarea POCUS pentru o serie de aplicații de diagnostic și procedurale. Pe măsură ce utilizarea acestui instrument crește, există o nevoie urgentă de a dezvolta cerințe formale de formare specifice neonatologiei și ghiduri bazate pe dovezi pentru a standardiza utilizarea în centre.
Aplicațiile de diagnostic pentru POCUS în TINN includ evaluarea și monitorizarea în serie a bolilor pulmonare comune, instabilitate hemodinamică, persistența de canal arterial (PCA), hipertensiune pulmonară persistentă a nou-născutului (HTPP), enterocolită necrozantă (EUN), hemoragie intraventriculară (HIV), printre alții. Aplicațiile procedurale includ accesul vascular, intubația endotraheală, puncția lombară și drenajul lichidelor.
Primele ghiduri internaționale POCUS, bazate pe dovezi, pentru utilizare în neonatologie și îngrijiri critice pediatrice au fost publicate recent. Având în vedere potențialele beneficii, un sondaj național recent în rândul neonatologilor efectuat în SUA a confirmat că majoritatea clinicienilor au fost înclinați să adopte POCUS în practica lor clinică dacă barierele ar putea fi rezolvate.
Drept urmare proiectul Focus on mobile P.O.C.U.S. va fi implementat în maternitățile selectate din România, a căror listă o puteți consulta mai jos, iar proiectul va fi îndeaproape monitorizat pentru a urmări eficiența implementării proiectului, la 6 luni de la instalarea ecografelor portabile în maternități. De asemenea, se va organiza o nouă întâlnire între reprezentanții SAUC și reprezentanții maternităților care au beneficiat de aceste dotări.
Dispozitive donate către spitale : console ecograf Ecografe portabile wireless Vscan Air însoțite de tablete Samsung Galaxy Tab S6 Lite. Valoarea proiectului este de 412.341 lei, TVA inclus. Termen de implementare 15 iulie 2023.
Județ Instituție
ARAD Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad
ARGEȘ Spitalul Județean de Urgență Pitesti
BRAŞOV Spitalul Clinic Obstetrică – Ginecologie „Dr. Ioan Aurel Sbârcea” Braşov
BUCUREŞTI Spitalul Clinic Obstetrică – Ginecologie „Filantropia”
BUCUREŞTI Institutul naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului ,,Alessandrescu-Rusescu” – clinica de Obstetrică – Ginecologie Polizu
BUCUREŞTI Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon”
BUCUREŞTI Spitalul Clinic „Dr. I. Cantacuzino”
CLUJ Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj- Napoca - Secția Neonatologie I
CLUJ Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj- Napoca - Secția Neonatologie II
CONSTANŢA Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa
IAŞI Spitalul CIinic Obstetrică – Ginecologie „Cuza-Vodă” Iaşi
MARAMUREŞ Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare
MUREŞ Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş
SIBIU Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu
TIMIŞ Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara
Spitalele de mai jos vor primi tablete Samsung Galaxy Tab S6 Lite, deoarece în decembrie 2022 au primit ecografele portabile wireless Vscan Air.
Județ Instituție
BUCUREȘTI Spitalul CF 2
BUCUREȘTI Spitalul Clinic Obstetrică- Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu”

Coordonator proiect Dr. Vlad Dima - Președinte SAUC

Măsurarea invazivă a tensiunii arteriale în Terapia Intensivă Neonatală

Proiect finanțat integral de Chiesi România

Monitorizarea tensiunii arteriale este esențială în gestionarea nou-născuților instabili hemodinamic și a prematurilor. Măsurarea non-invazivă a tensiunii arteriale (NIBP) cu tehnică oscilometrică este utilizată pe scară largă în Unitățile de Terapie Intensivă Neonatală (TINN). Cu toate acestea, NIBP nu este destul de precisă în comparație cu monitorizarea invazivă, deoarece, în general, citește peste tensiunea arterială medie, în special atunci când nou-nascuții sunt hipotensivi, astfel încât îi liniștește în mod fals pe neonatologi. Metodele invazive ale tensiunii arteriale (IABP) sunt considerate standardul de aur pentru managementul circulator al nou-născuților bolnavi.

Metoda utilizată în mod obișnuit este prin intermediul unui cateter de arteră ombelică, ori de câte ori este posibil, sau prin plasarea unui ac de canulă într-o altă arteră, de obicei radială.

Tehnica invazivă a tensiunii arteriale, dacă este corect efectuată de neonatologi și atent monitorizată de asistente, reprezintă un instrument valoros pentru adaptarea tratamentului la nou-născuți.

Dotare : 2 module de măsurare invazivă a tensiunii arteriale, 2 cabluri și 20 kituri de monitorizare (celule). Valoarea proiectului este de 12.000 lei, TVA inclus. Termen de implementare 15 iulie 2023.
Județ Instituție
BUCUREȘTI Spitalul Clinic Filantropia - Secția de Neonatologie - Compartiment Terapie Intensivă Neonatală

Coordonator proiect Dr. Vlad Dima - Președinte SAUC

© 2023 - 2025 ™ Societatea Academică de Ultrasonografie Clinică

Powered by LDV Genesis

Sauc.ro folosește cookies pentru a-ți îmbunătăți experiența pe site. Dacă folosești sauc.ro, ești de acord cu politica noastră privind cookies. Pentru mai multe informații consulta Termeni si Condiții.